28 Kasım 2014 Cuma

bir erkek bebek ritüeli SÜNNET

Hamilelikte sabırsızlıkla beklenen şeylerden biri de 12. haftadan sonra yapılan - yapılacak olan cinsiyet tahminidir... bebek eğer kız ise pembe hayaller, takılar,tokalar,süsler hayal edilir ama eğer bebek erkekse bence ilk akla gelen şey koca maviş maviş maşallahların içinde,sünnet düğününü hayal ettiğiniz oğlunuzdur... En azından benim öyle oldu diyelim .. :)

Doğum yaklaştıkça bebeği hastaneden çıkmadan evvel sünnet yaptırma fikri benim aklımı kurcalamaya başlamıştı ..Malum biz büyükler sünnetin , sünnet düğününün o gurur verici eğlenceli kısmıyla fazla haşır neşir olurken çocuklarımızın hafızalarında oluşan tabulardan,endişelerinden,belki korkularından ve genel  psikolojilerinden bi haber davranabiliyoruz... Tüm bu araştırmaların sonrasında, biricik yavrucum Baran'ım ın sünnetine de şahit olunca anladım ki bu işin çocuklar üzerindeki psikolojik etkisi çok çok fazla .çünkü canım yeğenim Baran aynı anda bademcik ve geniz eti ameliyatı olma kararı alındığında doktoru hazır anestezi almışken sünnetini de yapalım mantığıyla yaklaşmıştı. Mantık olarak doğru ama benim canım Baranım ameliyat sonrası  geniz eti ve bademcik ameliyatı olduğunun farkında bile değil tek derdi korkusu ve üzüntüsü pipisinin kesilmesi ve erkek olarak doğduğu için duyduğu üzüntüydü .. Ailenin ve  doktorların insanüstü uğraşlarına rağmen, ne yaparsanız nasıl davranırsanız davranın ister 3 ister 5 ister9 yaşındaki bir çocuğu sünnet ettiriyorsanız akabinde yaşayacağınız psikolojik travmaya da hazırlıklı olacaksınız demektir. çünkü her ne kadar bu sünnet olayında olması ve olmaması gereken yaşlar varsa da travmatik etkileri aynı olabiliyor maalesef ..ya da yaşı sünnet için uygun görülen bir çocuk için de o sünnet hikayesi aşırı travmatik olabiliyor.
işte ben de bu yüzden daha hamileyken başladım sünneti anlamaya çalışmaya , çocuk üzerindeki etkilerini öğrenmeye.. okuduğum bir çok kaynak bebek doğduktan ilk 3 hafta içerisinde sünnet olması gerektiğini eğer o dönemde değil de 3-6 yaş arasında olursa da çok dert edilmemesi gerektiği ama ailelere düşen görevleri kısaca özetliyim isterim;
  1. aile asla çocuğa pipisi konusunda olumsuz şakalar yapmamalı !
  2. çocuğa asla pipin kesilecek imajı vermeden ,yani çocuğun pipisiyle ilgili daha az endişelenmesini, yapabiliyorsanız endişelenmemesini sağlayacak şekilde açıklamalar yapmak hatta eğer mümkünse sünnet kelimesinin dahi geçmemesini sağlamak.
  3. doktora giderken olay fazla abartılmamalı çocuğun duyacağı olası acı için aile olumlu makul açıklamalarda bulunmalı.
  4. çocuk sünnet sonrası eve döndüğünde ASLA PİPİ İLE İLGİLİ ŞAKALAR YAPILMAMALIDIR.

SONUÇ OLARAK çocuk eğer sünnet edilecekse en uygun zaman ilk 3 hafta içinde yaptırılmalı eğer yaptırılamadıysa 3-6 yaş arasındaki dönmede daha hassas davranılmalı hatta bir pedagogdan kesinlikle yardım alınmalı .

kendi doktorumla da bu konuyu konuştuğumda bana bebekken sünnetin daha avantajlı olduğunu yeni doğan bebeklerin sinirlerinin tam gelişmemiş olduğu için daha az acı duyacaklarını,hücreleri çok yeni olduğu için daha çabuk iyileşeceğini ve psikolojik olarak da ne olduğunu anlayamayacağı içinde travmatik olmayacağını tavsiyeler halinde sundu . biz de eşimle doğumdan hemen sonra yaptırmaya karar verdik ve benim taburcu olacağım gün oğlumun sünneti yapıldı gayet sakin bir şekilde evimize döndük ve yalnızca 1 gece ağlaması oldu ve öyle feryat figan bir ağlama da değildi yarım fitilini de verdikten sonra ertesi güne uyanan tatlış oğlum 7-10 gün içinde tamamen iyileşmiş oldu ...

ben, yenidoğan sünnetini kesinlikle tavsiye ediyorum iyi ki böyle bir karar vermişim gene olsa aynısını yaparım .
sevgiyle kalın :)

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar