17 Aralık 2014 Çarşamba

ek gıdaya geçiş / 6 ay tarifleri SEBZELER

merhaba sindirimi kolay olan ve vitamin açısından zengin olan sebzeler,bebeğimizin gelişimi ve bağırsak transiti için son derece önemlidir.
bebeklerin şekerli besinler sevdiğini bilerek herkese havuç gibi hafif tatlı bir sebze ile başlamanızı öneriyorum.
sebzelerin hafif buharda pişirilmesi en ideal pişirme yöntemidir.besin değerlerini korur ve bebeklerin lezzetlerin keyfini çıkarabilmesi için de sebzelerin tadını kaçırmaz.
farklı besinlere geçiş döneminin başında hazırladığımız mamalara tuz atmamamız gerekir;bebeklerin dilinin gözenekleri bizimkilerden çok daha hassastır ve böbrekleri de yeterli olgunluğa erişmemiştir.

şimdi bebeğinize 4. aydan itibaren başlayabileceğiniz ve 6 aya kadar da devam edebileceğiniz bir kaç tarifi paylaşmak istiyorum.

YOĞURTLU ARMUT ( 4. aydan itibaren)
 1 adet olgunlaşmış armut
1 adet sade yoğurt

armudu yıkayıp küçük parçalar halinde buharda pişirin daha sonra pütürcük kalmayacak şekilde elinizde ya da blenderda ezin içine yoğurdu da ekleyip iyice karıştırın .

bu tarifi pekmezle de tatlandırabilirsiniz fakat ben bebeklerin bal gibi pekmez de tüketmelerini önermiyorum.

ELMA-MUZ PÜRESİ
 elmayı ve muzu yıkayın buharda pişirin bebeğinizin yiyebileceği kıvamda ezin ya da blenderdan geçirin yeterli soğukluğa ulaştığında bebeğinize afiyetle yedirin.
(bu arada bebeğinize muz verdikten sonra kakasında bazı siyah kıl benzeri şeyler görmeniz olasıdır bunun nedeni bebeğinizin bağırsaklarının muzun içindeki lifi sindirememesinden kaynaklanıyor.)

SEBZELİ KABAK

kabak
1 adet domates*
1 yemek kaşığı irmik
yarım tatlı kaşığı tuzsuz peynir
bir kaç adet sapsız maydanoz yaprağı.
1 çay kaşığı tereyağı
önceden hazırlanmış bir buz küpü et suyu.

ben irmiği et suyunda ayrı olarak pişiriyorum . peyniri maydanozu da onun içine ekliyorum. kabağı domatesi buharda pişirip blenderdan geçirdikten sonra irmikli karışımla beraber tekrar iyice püre haline getirip bebeğime yediriyorum.

* bu arada domates besin alerjisine sebep olabilir bu yüzden domates yerine havuç da kullanabilirsiniz.

3 SEBZELİ PÜRE

patates,havuç,şalgam,tereyağı,et suyu

sebzeleri buharda pişirip püre haline getirin ve son olarak tereyağını ve önceden hazırlayıp sakladığınız et suyunu  ekleyin  bebeğinizin tüketebileceği sıcaklığa getirdiğinizde yedirin.

BAHÇIVAN ÇORBASI

havuç,brokoli,kabak tereyağı,et suyu

bu sebzeleri de buharda pişirme yöntemi ile pişirip son olarak tereyağını ve et suyunu  da ilave edip püre haline getirin .
fakat karnabahar,brokoli,lahana gibi gaz yapan yiyecekleri vermeden önce emziriyorsanız eğer önce kendinizde deneyin sonra alıştırma porsiyonlarında bebeğinize verin.

SEBZE ÇORBASI

patates , pırasa, havuç , tereyağı , et suyu

sebzeleri buharda pişirin tereyağını ve et suyunu ekleyin. püre halinde bebeğinize yedirin.

BALKABAĞI PÜRESİ

patates , 1 halka soğan(isteğe bağlı) , balkabağı ,tereyağ ,et suyu

sebzeleri buharda pişirin son olarak et suyu ve tereyağını ilave edip püre haline getirin  . balkabağını ayrı olarak vermek isterseniz anne sütü ile kıvamını curulandırıp tereyağını da ilave ederek verebilirsiniz.


Benim bebeğime yedirdiğim meyve sebze tarifleri bu şekildeydi. eğer varsa sizden de tariflerinizi paylaşmanızı beklerim.

Etler ve balıklar ile alakalı bebeğimize yapabileceğimiz tariflerle bir sonraki yazımızda buluşacağız.

Bebeklerini sağlıkla doyurmaya çalışan tüm annelerin ellerine sağlık diliyor bebişlerinizi kocaman öpüyorum.

sevgiyle kalın...

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar