6 Ocak 2015 Salı

bebeğinizle şimdi nasıl konuşabilirsiniz?

bebeklerimizin dil gelişiminin başlarında olduğu şu sırada onlara söyleyeceğimiz herşeyin yeni bir anlamı olacaktır.bu daha önce gelişen algı ve daha yavaş olgunlaşan anlatıma (konuşmaya) yönelik ögelerin öğrenilmesine temel oluşturacaktır.bazı küçük kurallara dikkat ederek bebeğin öğrenmesine yardımcı olabiliriz. nasıl mı?

YAVAŞ OLUN  bebekler bizim anlaşılmaz dilimizi çözmeye çalışırlarken hızlı konuşursak gayretlerini yavaşlatmış oluruz.çoğu kez daha yavaş,daha basit ve daha açık şekilde konuşmamız gerekir.

BASİT KELİMELER ÜZERİNDE YOĞUNLAŞIN  akıcı konuşmanıza devam edin fakat belli kelimeleri vurgulayarak başlayın. ''şimdi senin bezini değiştireceğiz '' diye başlayıp ''bez,bu senin bezin '' ile devam edin.''kaba meyve suyu koyuyorum derken bir yandan da ''meyve suyu,işte meyve suyun ''ve aynı şekilde kabı tutup ''kap '' deyin.kelimeleri basit ve kısa tutmak ve bebeğin günlük yaşamda kullanacağı kelimeler üzerinde yoğunlaşmak yeterli olacaktır.

ZAMİRLERDEN KAÇININ  zamirler henüz bebeğin kafasını karıştırmaktadır bunun yerine ''bu annenin kitabı '' gibi gibi ifadeleri tercih edin.

TAKLİT ÜZERİNDE DURUN  bu dönemde bebeğinizin çıkarmakta olduğu seslerin sayısı artmaktadır. bebek '' ba ba ba '' der  ve siz de aynı şekilde karşılık verirsiniz.eğer bebek yeni şeylere açıksa bir yandan onu teşvik eden yeni bazı hecelerle tanıştırabilirsiniz. bebekler taklit ederek öğrenirler.

BİR ŞARKI REPERTUARI OLUŞTURUN gün boyunca aynı emzirme şarkısını ya da kısa şiirinizi defalarca tekrarlamak sizi sıkabilir . buna karşılık bu tekrarlardan bebeğiniz hem hoşlanacak hem de her seferinde yeni şeyler öğrenecektir.

KİTAPLARDAN YARARLANIN  bebek henüz hikayeler dinlemeye hazır değildir ancak canlı resimleri olan kitaplardaki basit şiirler küçük bir bebeğin ilgisini çekebilir.basit nesneleri,insanları ya da hayvanları defalarca gösterin.köpek nerede diye sormaya başlayın ve bir süre sonra köpeği işaret ettiğini hayretle gözlemleyeceksiniz.

YANIT İÇİN BEKLEYİN  bebeğiniz henüz konuşmakla birlikte etraftan aldığı bilgiyi işleme tabi tutmaya başlamıştır. ve çoğu kez söylediğinize tepki verecektir.bu yalnızca bir çığluk ya da basit bir sızlanmayla başlamış olsa bile.

YÖNETİCİ OLUN  bebeğinizin ''büyükanneyi öp'' ve ya '' el salla '' gibi basit emirleri öğrenmesi ve uyması önemlidir.bu arada bebeğinizin de kendi isteklerini bildirirken aynı şeyi kendiliğinden yapmasını istiyorsanız bu emirlerin başına '' LÜTFEN '' SÖZCÜĞÜNÜ EKLEYİN.ONA YARDIM EDİN SONUNDA BUNU BAŞARACAKTIR.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar